Een voedselbos heeft als doel om al het zonlicht op te vangen zodat de verschillende vruchtenbomen zo optimaal mogelijk kunnen groeien en bloeien en hun vruchten af kunnen geven. Doordat de bomen verschillende lengtes hebben krijgen ze hier goede kansen voor. Dit voedselbos bestaat uit twee boomlagen en een kleine struiklaag.
De hoogste laag is afkomstig van de bomen die hier oorspronkelijk groeiden. Dat zijn de Populier, de Spaanse aak, de zomereik en de haagbeuk.
Onder deze bomen bestaat een andere bomenlaag, namelijk de laag van de fruitbomen. Er zijn in dit bos honderden fruitbomen aangeplant.
In de derde laag, de onderste laag, groeien struiken en een aantal bes-dragende planten.
Het principe van het voedselbos is dat de natuur en de voedselproductie samen in ontwikkeling zijn en tegelijkertijd in evenwicht zijn. Het voedselbos is een zelfvoorzienend bos waarin geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en waar zo min mogelijk sprake is van beheer. Je spreekt van een duurzame voedselproductie.
Russische smeerwortel
De enige smeerwortel die niet uitzaait en niet woekert. Russische smeerwortel bloeit vanaf half mei tot ver in de nazomer.
Mierikswortel
Mierik is de naam van de plant die we meestal kennen door het keukengebruik van de wortel, de mierikswortel.
Kardoen
Kardoen is een meerjarige distel die verwant is aan de meer bekende artisjok.
Rabarber
De rabarber is een oude groente. In de oudheid werd rabarber voornamelijk gebruikt als ontstekingsremmer.
Speenkruid
Dit fel glanzend geel bloeiende plantje is een echte lentebode. Het staat in maart/april al in volle bloei.
Zevenblad
Zevenblad dankt z’n naam aan het feit dat de bladeren uit zeven deelblaadjes bestaan. Het behoort tot de familie van de schermbloemigen.
Hondsdraf
Hondsdraf is een zeer algemeen voorkomend plantje dat onder allerlei omstandigheden kan groeien.
Schijnaardbei
De schijnaardbei doet zijn naam eer aan: zowel blad, bloemvorm als vrucht lijkt op dat van de inheemse bosaardbei.