Voedselbos Emmeloord bestaat al weer vijf jaar. Hoe is het begonnen, wat is het voedselbos en waarom eigenlijk een voedselbos in Emmeloord? Wie zijn de vrijwilligers en wat is er te doen voor de bezoekers? En natuurlijk, hoe wil het voedselbos verder groeien? Vijf verhalen over vijf jaar Voedselbos Emmeloord.
Deze week deel één: zieke bomen zorgen voor nieuwe natuur
Vandaag de dag is het voedselbos een pareltje van een park in Emmeloord. Vol met deels eetbare natuur, veel afwisseling en activiteiten. Maar in 2018 was het een “probleembos” vanwege het grote aantal bomen met essentaksterfte.
De aangedane essen zorgen voor gevaar, de bomen kunnen zomaar omvallen. Grootschalig kap is de enige oplossing. In de Belgische barak, midden in het bos, krijgen studenten van de middelbare landbouwschool les in toegepaste biologie. Hun docent ziet een leuke opdracht voor de groep: ontwikkel een plan voor dit bos na de kap van de zieke essen. De jongeren lanceren het idee voor een voedselbos. Zij werken een plan uit en maken een maquette die ze mogen presenteren bij de gemeente. Het idee is geboren!
Al snel ontstaat er een kleine kerngroep van betrokken burgers: de bijenstalhouder, IVN die ook in de Belgische barak huist en de stichting Pioniers van de Toekomst raakt betrokken. De Pioniers richten zich al langer op het stimuleren van duurzaamheid met initiatieven door bewoners en bedrijven in de Noordoostpolder. De gemeente is blij met het initiatief en samen met de vrijwilligers worden de plannen uitgewerkt én komt er een Europese subsidieaanvraag voor de realisatie. Dat lukt en in 2019 gaan de eerste fruit- en notenbomen de grond in. Een mooi voorbeeld van hoe een klein ‘zaadje’ uitgroeit tot een stevig en duurzaam resultaat.
De grondleggers van het eerste uur zijn trots op het voedselbos: “Het is natuurlijk voor een voedselbos nog heel jong: vijf jaar, dus de opbrengsten zijn nog beperkt. Dat gaat de komende tien jaar wel meer worden”. De oude bomen die bij de kap gespaard konden worden, vormen een mooi geheel met de nieuwe aanplant. Het bos is daardoor heel eigen, afwisselend, anders dan voedselbossen die nu nieuw aangeplant worden.
De vrijwilligers en bezoekers zien al wel hoe de natuur voeding oplevert, voor mensen én voor de dieren: vogels, insecten en zoogdieren. Een hoge productie voor de mensen is niet de belangrijkste doelstelling. Natuurlijk is het leuk om de heerlijke homemade producten te proeven maar de dieren mogen mee-eten. Biodiversiteit, sociale binding en samenwerken, bewustwording over duurzaam eten en duurzame voedselproductie en ‘gewoon’ een prachtig terrein in Emmeloord, zijn minstens zo belangrijk.
Met behulp van alle vrijwilligers én de gemeente kon ook de Belgische barak helemaal opgeknapt worden. De naam Belgische barak komt van het type barak dat veel is gebruikt ten tijde van de drooglegging en inrichting van de polder. De barakken konden weer redelijk makkelijk afgebroken worden en elders opnieuw geplaatst. Nu is de Belgische barak van het Voedselbos Emmeloord nog de enige in de Noordoostpolder. De barak wordt ook gebruikt door de IVN én de Stichting Huttenbouw Flevoland. Er is onder meer een mooie keuken gerealiseerd waar sappen, jams en andere lekkernijen worden gemaakt en kookworkshops worden gegeven.
Elke woensdag van 9 uur tot 12 uur zijn de vrijwilligers aan het werk en is de barak open voor bezoekers. Met onder andere een winkeltje met eigen (seizoens) producten, stekken en zaden.
Volgende week lees je meer over de bomen en struiken, eetbare bloemen en kruiden, strokenbouw, schapen, seizoenen, inrichting en de oogst.