Een licht gekruide cake met pompoen, olijfolie, noten en krenten
Ingrediënten
(voor een cakeblik van ongeveer 1 lt)
100 gr speltbloem
100 gr gebuild meel
2 tl bakpoeder
Flinke snuf zout
1 ruimte tl kaneel
Vulling:
260 gr geraspte pompoen
Rasp en sap van een ½ citroen
65 gr krenten
65 gr geroosterde pecan- of walnoten
½ citroen: rasp en sap
Eventueel 2,5 el sinaasappel likeur
170 gr rietsuiker
130 gr ei (2-3 eieren)
170 ml olijfolie
Voorbereiden
De oven voorverwarmen op 180 graden. De ingrediënten op kamertemperatuur laten komen.
De cakevorm invetten. De bodem en de lange zijkanten bekleden met een vel bakpapier zodat je cake na het bakken makkelijk uit de vorm kunt krijgen.
Bloem, meel, bakpoeder, zout en kaneel afwegen, goed mengen en losroeren met een garde.
De pompoen raspen. Alle ingrediënten voor de vulling afwegen en met elkaar mengen.
Bereiden
De rietsuiker en het ei kloppen met een mixer totdat het luchtig en lichter gekleurd is.
Voeg de olijfolie langzaam en onder voortdurend mixen toe totdat alle olie is opgenomen.
Meelmengsel erdoor spatelen.
Pompoenmengsel erdoor spatelen.
Schep het beslag in de cakevorm.
Bakken
Ongeveer 55 minuten bakken op 180 graden. Na het bakken 10 minuten in de vorm laten afkoelen voor je de cake eruit haalt.